-

Sfânta Mare Muceniță Marina

Pe data de 17 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintei Marina. Aceasta s-a născut în Antiohia, din părinți păgâni. A primit învățătura despre Hristos la vârsta de doisprezece ani. După moartea mamei sale, tatăl său nu a mai considerat-o fiica sa și a început să o urască pentru credința ei în Hristos Dumnezeul nostru.

Într-o zi, a plecat cu oile tatălui său la câmp. Aici s-a întâlnit cu eparhul Olimvrie, un mare prigonitor al creștinilor. Acesta eparh, rănit de frumusețea ei, s-a hotărât să o ia de soție. Însă, când a aflat că este creștină a cerut să fie luată și dusă în cetate spre a fi chinuită.

Sfânta a refuzat să aducă jerfa idolilor, motiv pentru care a fost bătută din cap până în picioare și aruncată în temniță.

Aici, un diavolul cu chip șarpe s-a încolăcit în jurul capului ei ca să o omoare. Când Marina s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci, șarpele a crăpat, iar ea a fost înconjurată de o lumină cerească, văzut o cruce mare strălucind cu lumina negrăită, iar deasupra crucii vedea o porumbiță albă ca zăpada, care grăia: ,,Bucură-te, Marino, porumbiță cuvântătoare a lui Hristos, fiică a Sionului celui de sus, căci iată ziua bucuriei tale s-a apropiat !"

În acel moment Sfânta Marina s-a vindecat de toate rănile ei.

În următoarea zi a fost aruncată în foc și în apă, dar le-a îndurat pe toate ca și când ar fi fost în trup străin.

După aceste cumplite pedepse sfânta a fost condamnată la moarte prin decapitare. Dându-și sufletul în mâinile lui Dumnezeu la vârsta de 15 ani, în anul 270.

În Biserica romano-catolică pe data de 17 iul. - Sf. Alexie și Marcelina.

Mielușeaua Ta, Iisuse, Marina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărătesc întru Tine; și mor pentru tine, că să viez pentru Tine. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre. Amin!