-

Sfântul Sfinţit Atinoghen cu cei 10 ucenici ai săi

Scris de

Pe 16 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Atinoghen. A trăit în vremea împăratului Dioclețian (284-305), împreună cu zece ucenici într-o mănăstire lângă cetatea Sevastia.

El a fost și a fost episcop al Pidahtoei.

Dregătorul Filomarh i-a cerut să lepede credința în Hristos Dumnezeul nostru și să aducă jerfe idolilor.

Atinoghen a refuzat și a mărturisit: "O..., prigonitorule, cei de care zici că au pierit nu au pierit deloc, ci se află acum în ceruri, bucurându-se cu îngerii."

Pentru că refuză să împlinească porunca lui Filomarh, va fi supus la multe chinuri. Înainte de a fi decapitați, un înger al Domnului s-a pogorât și i-a întărit. După ce ucenicii săi au fost uciși, s-a auzit un glas din cer, zicându-i: "Astăzi, cu Mine și cu ucenicii tăi, vei fi în rai și toată dorință ta se va împlini".

Sfântul Atinoghen după ce a auzit aceste cuvinte, și-a plecat cu veselie capul sub sabie și așa a trecut la cele veșnice.

Sfântul Vasile cel Mare îi atribuie Sfântului Atinoghen imnul „Lumina lina", din rânduiala Vecerniei. Părticele din moaștele Sfântului Atinoghen se află în biserica Mănăstirii Stavropoleos din București.

Tot Ȋn această zi, facem pomenirea:

- Sfântului Antioh, fratele Sfântului Mucenic Platon;
- Sfinţilor 15.000 de mucenici din Pisidia;
- Sfinţilor Părinţi care au participat la al IV-lea Sinod Ecumenic de la Calcedon.

ÎIn Biserica romano-catolică pe data de 16 iul. – Sf. Fc. Maria de pe Muntele Carmel.

Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvintează moștenirea Ta. Biruință drept-credincioșilor creștini asupra celor potrivnici dăruiește și cu Crucea Ta păzește pe poporul Tău. Amin!