-

Sfântul Pangratie

Pe data de 09 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Pangratie. Acesta s-a născut în Antiohia. Ajunge împreună cu părinții săi în Ierusalim, pentru a asculta cuvintele și a vedea minunile lui Hristos Dumnezeul nostru .

Sfântul Pangratie s-a făcut cunoscut Apostolului Petru. Primește Sfântul Botez după Înălțarea Domnului Iisus Hristos. Mai târziu, după ce viețuiește un timp într-o peșteră, Sfântul Apostol Petru l-a hirotonit episcop al Tavromeniei în Sicilia.

Aici, Sfântul Pangratie a dărâmat idolii și a convertit pe mulți păgâni la creștinism.

Acvilin, un comandant păgân, auzind că întreaga cetate a Tavromeniei a devenit creștină, a pornit spre ea cu armata, cu gândul de a o distruge.

Sfântul Pangratie a ieșit din cetate împreună cu clerul, purtând în mâini Sfânta Cruce. Când armata păgână s-a apropiat de cetate, a căzut asupra lor întuneric, încât soldații, cuprinși de spaimă, s-au omorât între ei. Astfel a fost salvată cetatea Tavromeniei.

După moartea lui Bonifatie, conducătorul Siciliei convertit la creștinism, Sfântul Pangratie a fost ucis de Montan, noul conducător al Siciliei.

Sfântului Sfinţitului Mucenic Chiril, episcopul Gortinei.

A fost episcop în Insula Creta timp de 50 de ani. Acesta a suferit sub Împăratul Decius (249-251) sau Maximian (284-305).

Adus la judecată Ȋn faţa unui guvernator Lucius, i s-a cerut să jertfească la idoli dar sfântul părinte şi-a apărat cu tarie credinţa, renunţând să Ȋmplinească porunca cea distrugătoare de suflete. Guvernatorul l-a condamnat pe Sf. Chiril sa fie ars dar flacarile nu l-au atins.

Văzând minunea, mulţi păgani au crezut în Hristos Dumnezeul nostru, în frunte cu Lucius, care a slavit pe Dumnezeul creştinilor şi l-a eliberat pe sfânt.

Sf. Chiril şi-a continuat predicile şi a întors pe mulţi pagani la creştinism.

Guvernatorul auzind de activitatea sa, la condamnat de aceasta data la tăierea capului.

Auzind sentinţa, sfântul s-a dus cu bucurie să pună capul pe butuc pentru apărarea Adevarului la varsta de 84 de ani.

În Biserica romano-catolică pe data de 9 iul. – Sf. Augustin Zhao Rong pr., Fc. Veronica Giuliani.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne şi ne mântuie pe noi. Amin!