-

Sf. Mare Muceniță Chiriachi

Pe data de 07 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintei Mucenițe Chiriachi. Aceasta a trăit în secolul al III lea, în vremea împăratului Dioclețian.

Sfânta s-a născut din părinți creștini, într-o duminică, din acest motivul părinții ei, Dorotei și Evsevia, i-au pus numele Chiriachi, care în limba greacă înseamnă duminică.

Sfânta Chiriachi ajunsă la maturitate a refuzat multe cereri de căsătorie, invocând că ea este logodită cu Mirele Ceresc și că-și dorește să moară fecioară.

Unul din pretendenții respinși i-a spus împăratului Dioclețian, prigonitorul de creștini, că Sfânta Chiriachi este creștină. Din momentul aflării acestei vești, Sfântă va fi supusă la multe chinuri.

Acoperită de răni din cap până în picioare, datorită persecuțiilor a fost tămăduită în chip minunat de un înger. În urma acestei minuni, mulți păgâni au crezut în Hristos și au primit moartea muceniceasca.

Sfânta Chiriachi i-a spus ighemonului: ,,Vezi bine că nicicum nu mă poți întoarce de la credința mea. Căci de mă arunci în foc, mai înainte de mine Cei Trei Tineri în foc au fost aruncați și prin credință s-au mântuit; iar de mă arunci la fiare, mai înainte de mine marele Daniil

Prorocul la fiare a fost aruncat, dar prin credință s-a mântuit; iar de mă arunci în mare, mai înainte de mine lona Prorocul a fost în pântecele chitului trei zile și trei nopți și prin credință s-a mântuit; dacă tăișului sabiei mă dai, mai înainte de mine Cinstitul Botezător loan sabiei a fost dat și credincioșia lui l-a mântuit. Căci ca și tuturor acestora, mie viața îmi este a muri pentru Hristos."

În urma acestor cuvinte, Sfânta Muceniță Chiriachi a fost ucisă prin tăierea capului.

In Biserica romano-catolica pe 07 iul. – Fer. Benedict al – XI-lea

Mai-marilor Voievozi ai oștilor cerești, rugămu-vă pe voi, noi nevrednicii, ca să ne acoperiți pe noi, prin rugăciunile voastre, cu acoperământul aripilor măririi voastre celei netrupești, păzindu-ne pe noi cei ce cădem cu deadinsul și strigăm: Izbăviți-ne din nevoi, ca cei ce sunteți mai mari peste cetele puterilor celor de sus. Amin!