-

Sfântul Sisoe cel Mare

Pe data de 06 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Sisoe cel Mare a fost ucenicul Sfântului Antonie cel Mare. A primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Sfântul s-a nevoit în pustia Egiptului vreme de 72 de ani. Cuviosul Sisoe postea atât de mult, încât ajungea să nu mănânce nimic timp de mai multe zile.

Într-una din zile, un om se îndrepta cu fiul său spre chilia Sfântului Sisoe pentru a lua binecuvântare. Pe drum, copilul muri, însă tatăl, fără a se tulbura și-a continuat drumul până la bătrânul Sisoe și a intrat în chilia acestuia cu fiul sau în brațe. A căzut la pământ pentru a fi binecuvântat.

După acest gest, tatăl s-a ridicat, lăsându-l pe copil la picioarele Sfântului Sisoe.

Bătrânul, necunoscând că fiul acestuia este mort, i-a spus:
- Ridica-te și du-te afară!

După ce a rostit aceste cuvinte, copilul s-a ridicat și a ieșit, iar sfântul i-a spus să nu vestească nimănui despre cele petrecute până la moartea sa.
Cuviosul Sisoe a trecut la cele veșnice în anul 429.

Sfinta Mc. Lucia
Sf. Muceniţă Lucia, născută în provincia italiană Campania, şi-a dedicat viaţa lui Dumnezeu de mică.

Pe când era doar o copilă, Lucia a fost luată prizonieră de Rix Vicarul şi dusă într-un loc străin, obligând-o pe fecioară să jertfească la idoli.
Însă Sfanta aceasta şi-a mărturisit credinţa. Văzând acestea Rix a rămas profund impresionat de credinţa Luciei, astfel încât i-a permis ei şi servitorilor ei să stea într-o casă singuri ca să se poată ruga în voie.

De câte ori trebuia să plece la luptă, Rix venea cu respect la Sf. Lucia şi o ruga să se roage pentru el ca să se întoarcă victorios.

După 20 de ani, aflând că împăratul Diocleţian a început prigoana împotriva creştinilor, Sf. Lucia i-a cerut lui Rix să o lase să meargă înapoi în Italia.
Sf. Lucia reuşise să-l convingă pe Rix să treacă la creştinism, acesta ajungâng chiar să-şi dorească mucenicia pentru Hristos.

Lăsând în urmă proprietăţile şi familia, a plecat la Roma cu Sf. Lucia. Prefectul roman de pe-atunci, Aelius, i-a condamnat la moarte prin tăierea capului cu sabia.
Ȋmpreună cu ei au luat moarte mucenicească 24 de creştini.

În Biserica romano-catolică pe 06 iulie – Duminica a- XIV-a de peste an.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!