-

Sfântul Atanasie

Pe data de 05 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Atanasie. Acesta s-a născut în Trapezunt, din părinți binecredinciosi. Rămas orfan la o vârstă fragedă, a fost crescut de un ofițer.

Pe când era copil, își conducea prietenii în pădure sau în apropierea unei peșteri și juca rolul de egumen. Acest lucru fiind o prorocie, căci mai târziu avea să ajungă stareț. După ce și-a desăvârșit educația, a intrat în monahism.

La rugămintea lui Nichifor Focas (963-969), Sfântul Atanasie va ridica o biserică inchinta Sfintei Fecioare Maria.
Sfântul Atanasie când participa la masă cu frații din mânăstire, își împărțea partea lui în așa fel încât, fără ca cineva să își dea seama, el nu mânca mai nimic în afara anafurei împărțite după Sfânta Liturghie.

Plin de dumnezeiescul har, s-a învrednicit de venirea la el a Născătoarei de Dumnezeu. Aceasta a scos în chip minunat apa dintr-o stâncă, și i-a făgăduit că ea va fi întotdeauna Stareța Lavrei.

Trecerea sa la cele veșnice i-a fost descoperită de Dumnezeu. Înainte de a inspecta lucrările de extindere a bisericii, Sfântul și-a îmbrăcat hainele de sărbătoare.
În momentul în care urcă pe schele, se prăbușește cupola bisericii atât peste Sfântul Atanasie, cât și peste ceilalți frați care lucrau la zidurile bisericii.

Deși cupola a căzut peste el, trupul său a rămas nevătămat, neavând decât o rană la picior. Din această rană a curs atunci sânge, care a fost luat de frați cu grabă și cu care s-au făcut multe vindecări.

După trecerea sa la cele veșnice, Sfântul Atanasie s-a înfățișat de mai multe ori înaintea fraților lui, uneori ca să-i mângâie și să-i întărească, iar alteori ca să-i certe.

Sfântul Cuvios Lampadie.

Sfantul din pruncie dându-se pe sine spre viata sihastreasca, si Duhului supunându-si trupul prin înfrânarea poftelor si prin dese rugaciuni, a stralucit ca soarele, si a luminat pe cei ce erau întunecati cu demonice înselaciuni. Traind a facut multe minuni, precum si dupa ce s-a mutat catre Domnul.

În Biserica romano-catolică pe data de 05 iul. – SF. Anton M. Zaccaria pr.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!