-

Sfântul Andrei Criteanul

Pe data de 04 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Andrei Criteanul. Acesta s-a născut în Damasc, în jurul anului 660. Moare în insula Lebos, în jurul anului 740.

Micuțul Andrei nu a vorbit până la vârsta de 7 ani, când într-o duminică, după ce a primit Sfânta Împărtășanie, a început să vorbească cu o abilitate nemaiîntâlnită.

La vârsta de 15 ani merge la Ierusalim unde devine călugăr la Biserica Sfântului Mormânt. După numai câțiva ani devine secretar al patriarhului de la Ierusalim.
În 685, Teodor, Patriarhul Ierusalimului, îl trimite la Constantinopol pentru a confirma acceptarea din partea Patriarhiei, a decretelor celui de-al Șaselea Sinod Ecumenic, împotriva monotelismului.

În timpul în care a stat în capitala Imperiului, Sfântul Andrei a fost hirotonit diacon, și a slujit pe lângă un orfelinat și un azil de bătrâni.

În jurul anului 700 a fost numit Arhiepiscop de Gortyna, dioceza a Mitropoliei Cretei.

Sfântul moare în insula Lebos, în jurul anului 740.

Sfântul Andrei Criteanul nu trebuie confundat cu Sfântul Andrei din Creta "Calivitul", prăznuit pe 17 octombrie, care a dobândit moarte martirică în 766.

Andrei Criteanul este cunoscut ca unul dintre cei mai de seamă și mai prolifici creatori de canoane și imne.

El a compus Canonul cel Mare (Canonul de pocăință) din Triod, canon format din 250 de tropare.

Canonul Sfântului Andrei se citește de două ori în Postul Mare, astfel: unele părți, la Pavecerniță Mare din primele patru zile ale Postului, și, în întregime, în a cincea săptămână, în cadrul slujbei Utreniei.

Andrei Criteanul a mai scris stihiri (tropare) și pentru unele sărbători.

Canoane la Învierea lui Lazăr, în Duminică Mironosițelor, la Nașterea Maicii Domnului și a Sfântului Ioan Botezătorul și la Zămislirea Sfintei Ana.

Stihiri la Întâmpinarea Domnului, la Înălțarea Sfintei Cruci, la Nașterea lui Hristos, la Sfinții Apostoli Petru și Pavel și la Sfântul Apostol Andrei.

Tot Sfântului Andrei îi sunt atribuite Canonul de pocăință către Domnului Iisus Hristos și Canonul rânduielii la ieșirea sufletului.

Sursa: crestinortodox

Ȋn Biserica romano-catolică pe data de 04 iul. – Sf. Elisabeta a Portugaliei, Fer. Piergiorgio, Sf. Maria Crocifixa Curcio.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!