-

Sfântul Mucenic Iachint

Pe data de 03 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Mucenic Iachint. Acesta a fost slujitor al meselor imperiale, în timpul domniei împăratului Traian (98-117). Din cauză că nu a participat la jertfa adusă de împărat idolilor și a aflării că este creștin, a fost bătut, biciuit și aruncat în temniță.

În temniță i s-a dat să mănânce decât carnea adusă ca jertfă idolilor. Sfântul Iachint a refuzat să se hrănească cu aceasta și a murit.

Sfântul Anatolie patriarhul Constantinopolului.

Acesta a fost preot al Bisericii Alexandriei, a fost hirotonit arhiepiscop al Constantinopolului în vremea lui Teodosie cel Mic, pentru ca ratacitul Dioscor avea nevoie de Sf. Antonie.

Dar nimic n-a folosit Dioscor cu mestesugirile sale, caci fericitul Anatolie l-a caterisit la Sinodul de la Calcedon si a pus în diptice numele Sfântului Flavian, care fusese caterisit de Dioscor.

Sfântul Anatolie a trimis epistole episcopilor, îndemnându-i sa anatematizeze pe începatorii eresurilor, adica pe Nestorie, Eutihie si Dioscor. Sfântul Anatolie a urmat Sf.

Flavian si, pastorind biserica cu dreapta credinta opt ani, s-a mutat catre Domnul, lasând în locul sau pe Sfântul Ghenadie.

In Biserica romano-catolica pe 03 iul. – Sf. Toma Apostolul

Sfinților Apostoli, rugați pe milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de păcate sufletelor noastre. Amin!