-

Aducerea moaştelor Sf. Mc. doctori fără de arginţi Chir şi Ioan

În data de 28 iunie facem pomenirea mutării sfintelor moaște ale celor doi sfinți de la Canopos la Manutin. Acești sfinți au pătimit pentru Hristos în vremea împăratului Dioclețian în sec. al IV-lea. Amândoi îngrijeau bolnavii, fără să primească vreo recompensă.

Cetatea Manutin era idolatră și mulți demoni stăpâneau în ea. Patriarhul Teofil al Alexandriei (385-412) a încercat să le îndepărteze, însă nu a reușit.

Următorul patriarh, Chiril al Alexandriei (412 - 444), s-a rugat și el lui Dumnezeu să nimicească necurăția idolatră ce stăpânea cetatea și unde puterea demonilor domnea absolut. Atunci înaintea Patriarhului Chiril s-a înfățișat un înger al Domnului care i-a descoperit că diavolii nu vor putea fi surpați, decât prin aducerea moaștelor sfinților Mucenici Chir și loan.

Sfântul Chiril a făcut ascultare și a adus în Manutin moaștele Sfinților, zidand acolo o biserică în numele lor.

Din momentul în care moaștele au fost aduse în Manutin, duhurile necurate au fost gonite, iar locul a devenit izvor de tămăduiri.

Sursa: crestinortodox

Sfântului Mucenic Papia

Acesta a trăit pe vremea lui Diocleţian şi Maximian, cinstind şi propovăduind pe Hristos.Dar fiind pârât, a fost prins, şi stând înaintea stăpânitorului, a fost silit să aducă jertfă idolilor, dar el nu sa supus.

Pentru aceasta a fost supus la nenumarate chinuri. A fost aruncat intr-o căldare mare, ce era plină de untdelemn şi cu seu ce fierbea, din care a scapat nevatamat.

După aceea sfântul a fost supus la alte suplicii. Apoi sfântul îşi primi sfârşitul prin sabie, întru slava şi lauda adevăratului nostru Dumnezeu.

In Biserica romano-catolica pe data de 28 iunie – Inima Neprihanita a Preasfintei Fecioare Maria, Sf. Irineu de Lyon.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!