-

Sfântul Cuvios David

Pe data de 26 iunie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Cuvios David. Acesta s-a născut în Tesalonic și a trăit în secolul al VI lea. Cuvios David s-a călugărit de tânăr în Mănăstirea "Sfinților Mucenici Teodor și Mercurie".

După un timp și-a făcut din creanga unui migdal loc de pustnicie. Aici va îndura ploile, zăpezile, căldura și alte strâmtorări cu multă răbdare timp de trei ani, până când îngerul Domnului îi va cere să se nevoiască într-o chilie.

Pentru viața sa curată a primit darul de izgoni pe diavoli și de a vindeca pe bolnavi.

Sfântul Cuvios David ajunge înaintea împăratului, căci urma să fie numit erarh al Tesalnicului, își pune în palmele sale goale, cărbuni aprinși și timp de o oră tămâiază fără a se vătăma. Uimind și bucurând toată firea omenească cu viața și cu minunile sale.

Sfântul Cuvios David a trecut la cele veșnice în anul 540.

Preacuviosului Părintelui nostru Ioan, episcopul Goţiei
Acesta a trăit pe vremea lui Constantin şi a lui Leon Isaurul, fiind dintr-un oraş ce se afla sub stăpânirea goţilor.

Născut fiind din făgăduinţă, îndată a fost dăruit lui Dumnezeu. Ajuns la măsura vârstei celei duhovniceşti, şi trebuia să fie numit în scaunul arhieresc, a fost trimis de poporul său la arhiereul Iviriei, şi a luat de la acesta hirotonia.

Pentru că tot mai era eresul hulitorilor de icoane spre părţile greceşti. Iar după moartea lui Constantin şi a lui Leon şi vorbind cu împărăteasa Irina pentru credinţa ortodoxă s-a întors iarăşi în ţara lui şi răbdând multe primejdii.

Intr-un final a fost nevoit sa fuga in Amastrida din Pont, aici mutandu-se către Domnul. Iar cinstitele moaşte i-au fost aduse cu o corabie la Mănăstirea Sfinţilor Apostoliâ, izvorând multe minuni din cinstitul său mormânt, pentru cei ce cu credinţă.

In Biserica romano-catolica pe data de 26 iun. – Sf. Ioan si Paul, Sf. Josemaria Escriva pr.

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, David, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre. Amin!