-

Sfânta Muceniță Agripina

Pe data de 23 iunie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintei Mucenițe Agripina. Aceasta a luat cununa muceniciei în anul 275, în timpul împăratului Valerian.

Sfânta Agripina s-a născut la Roma într-o familie de creștini, binecreinciosi, mărturisind dreapta credință în vremea persecuțiilor. Sfânta a fost supusă la numeroase torturi.

În timpul acestora muceniței i s-a arătat îngerul Domnului care a întărit-o. Dar nemaiputând suporta chinurile îngrozitoare la care a fost supusă, sufletul muceniței s-a mutat la Domnul.

Însoțitoarele acesteia, Vasa, Paula și Agathonica au luat trupul sfintei și l-au dus în Sicilia.
Pe locul unde au fost îngropate sfintele moaște a fost ridicată o biserică în cinstea sfintei. Potivit tradiției s-au petrecut multe minuni.

Sf. Mc. Eustohie

Sfântul Eustohie era preot al idolilor oraşului Ousade, condus de guvernatorul Agrippa în vremea lui Maximian (285-305).

În faţa spectacolului de Mucenici Creştini care se dădeau spre moarte pentru Mântuitorul şi înfăptuiau numeroase minuni, sfantul a respins iluzia idolilor.

Prezentându-se la Eudoxie, Arhiepisocopul Antiohiei, a fost botezat şi apoi ordonat preot.

Regăsindu-şi cei trei copii ai sai, precum şi pe nepotul său Gaie, într-un sat din Lycaonia, îi învăţă Credinţa în Iisus Hristos şi îi boteză.

Sfantul a fost arestat pentru acestea şi a fost condus în faţa guvernatorului. Apoi, împreună cu ucenicii săi, fu încredinţat lui Agrippin, guvernatorul de Ancira, dar nici unul nu se lepădă de Hristos ca să-şi scape viaţa.

Gaie si cei trei copii ai lui Eustohie au fost legaţi de o roată mare de bronz şi puşi pe jăratec, dar harul dumnezeiesc a stins flăcările.

Cum merituoşii copii continuau să îşi mărturisească credinţa, mai puternică decât moartea şi decât chinurile, ei au fost decapitaţi, pătrunzând învingători în curtea cerească.

În Biserica romano-catolică pe data de 23 iun – Sf. Niceta de Remesiana, Sf. Iosif Cafasso.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!