-

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul

Pe data de 22 iunie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești. Acesta s-a născut în anul 1765. A intrat în monahism la Mănăstirea Neamț și a fost ucenicul Sfântului Paisie Velicicovski.

A fost ridicat la rangul de Mitropolit al Țării Românești, direct din treapta de ierodiacon, în anul 1823. Canonizarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul a fost proclamată, pe 21 mai 2006, de ziua hramului Catedralei Patriarhale din București, Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Moaștele sale se află la Mănăstirea Caldarusani din județul Ilfov.

Sfântul Mucenic Eusebie

Acesta s-a afirmat mai ales ca apărător al dreptei credințe în fața ereziei ariene. Sfântul în calitate de Episcop al Samosatelor, a fost cel care l-a susținut pe Sfântul Meletie pentru a fi numit Episcop al Antiohiei.

În timpul domniei lui Iulian Apostatul, când creștinii au suferit noi persecuții, Sfântul și-a dezbrăcat veșmintele arhierești, înlocuindu-le cu cele ale unui simplu soldat simplu, cutreierând astfel Siria, Fenicia și Palestina.

În tot acest timp, Sfântul Eusebie a cercetat situația creștinilor și a bisericilor. A hirotonit preoți, diaconi, citeți, iar în unele locuri a sfințit ierarhi.

În anul 361, după moarte lui Iulian Apostatul, la îndemnul Sfântului Eusebie, Sfântul Meletie a convocat un sinod la Antiohia, împotriva ereziei ariene. Sinodul s-a ținut în vremea domniei împăratului lovian. Însă, după moartea acestuia, a urcat pe tron Valens, iar prigoanele împotriva Bisericii au izbucnit din nou.

În timpul domniei acestuia, Sfântul Meletie a fost trimis în exil în Armenia, iar Sfântul Eusebie în Tracia.

Urmând la tron Gratian, persecuțiile asupra creștinilor au încetat îndată, astfel cei doi mari ierarhi au fost rechemați din exil.

În timp ce se afla în cetatea Doliche spre a sfinți un episcop, un eretic a strivit capul sfântului cu o țiglă.
Sfântul Eusebie s-a mutat la Domnul în anul 379.

În Biserica romano-catolică pe data de 22 iunie - Duminica a -XII- a de peste an.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!