-

Sfântul Mucenic Iulian

Pe data de 21 iunie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Mucenic Iulian. Acesta s-a născut într-o familie de nobili. A trăit în Tarsul Ciliciei în vremea lui Dioclețian prigonitorul de creștini.

Sfântul Mucenic a primit moartea muceniceasca era în vârstă de 18 ani. Persecutorii l-au torturat timp de un an încercând să-l facă să se lepede de credința în Hristos.

Aceștia au arestat-o pe mama lui Iulian, silind-o să-și convingă fiul să se lepede de Hristos, dar ea l-a sfătuit să meargă la moarte cu mulțumire, cu nădejde și cu bucurie.

Sfântul Mucenic Iulian a fost legat într-un sac, plin cu șerpi veninoși, pe care l-au aruncat în mare.

Sfintele moaște au fost aduse de valuri la mal, iar credincioșii le-au găsit și le-au îngropat cu cinste la Alexandria, în anul 290.

Moaștele au fost mutate după un timp în Antiohia.

În predica sa la Sfântul Mucenic Iulian, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: "Din gura mucenicului ieșea glasul lui cel sfânt, iar împreună cu glasul și o lumină care lumina mai puternic decât razele soarelui. Luați un om bolnav, indiferent cât de groaznic, un posedat de diavol sau care și-a pierdut mințile, și aduceți-l la raclă în care se odihnesc rămășițele sfinte ale acestui sfânt, și veți vedea cum demonul sare și fuge de la om, că și ars de foc".

Sursa: crestinortodox

Tot în această zi facem pomenirea :
- Sfântului Mucenic Terentie, episcopul Iconiei
- Sfântului Mucenic Iulian Egipteanul
- Sfântului Mucenic Nichita Nisireanul.

În Biserica romano-catolică pe data de 21 iunie - Sf. Alois de Gonzaga.

Apostolilor, Mucenicilor și Proorocilor, Ierarhilor, Cuvioșilor și Drepților, care bine ați săvârșit lupta și credința ați păzit, îndrăznire având către Mântuitorul, pe Acela, ca un bun, rugați-L pentru noi, să mântuiască, rugămu-vă, sufletele noastre. Amin!