-

Sfântul Sfințit Mucenic Metodie

Pe data de 20 iunie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Sfințit Mucenic Metodie. Acesta a îmbrățișat viața monahală încă din tinerețe. Pentru viața sa curată și bineplăcuta lui Dumnezeu a fost chemat la arhierie, fiind numit Arhiepiscop al cetății Patarelor din Licia.

Sfântul Metodie a fost un adversar al ereziei lui Origen. S-a săvârșit muceniceste în cetatea Chalcis din Siria, pe vremea împăratului Aurelian. Sfântul Mucenic Metodie a prorocit căderea Constantinopolului.

Sfantul Calist patriarhul Constantinopolului

Sfântul Calist I, Patriarhul Constantinopolului, s-a nevoit la început în Muntele Athos sub îndrumarea duhovnicească a Sf. Grigore Sinaitul, a cărui viaţă a şi scris-o.

În 1350 a fost ales Patriarh al Constantinopolului, rămânînd în funcţie sub împăraţii Ioan Cantacuzino (1341-1355) şi Ioan Paleologul (1341-1376).

În 1354 s-a retras în liniştea mănăstirii pe care a ridicat-o în cinstea Sf. Mamas la Tenedos, iar mai târziu a fost pus din nou în scaunul de patriarh între anii 1355-1363.

Sfântul Patriarh Calist s-a stins din viaţă în anul 1363 în Serbia, unde se afla ca ambasador al Împăratului Ioan Paleologul.

Sf. Calist mai este cunoscut şi ca scriitor duhovnicesc, lucrările sale apărînd în Filocalia împreună cu cele ale bunului său prieten Ignatie din Xanthopoulos.

In Biserica romano-catolica pe data de 20m iun –Fer. Margareta Ball

Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvintează moștenirea Ta. Biruință drept-credincioșilor creștini asupra celor potrivnici dăruiește și cu Crucea Ta păzește pe poporul Tău. Amin!