-

Sfântul Ierarh Tihon

Pe data de 16 iunie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Ierarh Tihon, Episcopul Amatundei. Acesta s-a născut în oraşul Amatunda (Cipru) din părinţi binecredincioşi, primind o educaţie aleasă.

Acesta s-a numărat în clerul Bisericii și s-a rânduit ca să citească poporului dumezeieştile cuvinte în biserică. Apoi, pentru curăția vieții lui, a fost hirotonisit diacon de Sfântul Memnon, episcop al aceleiași cetăți Atnatunda.

După ce episcopul acelei cetăți a trecut la cele veșnice, Sfântul Tihon a fost ridicat prin alegere la scaunul episcopal și a fost sfințit arhierei de marele Epifanie, arhiepiscopul Ciprului.

În acea vreme era încă în insula Cipru, mulțime de popor necredincios.

Sfântul a sfărâmat toți idolii care erau împrejurul Amatundei, iar capiștile lor le-a stricat.

Sfântul Tihon a fost făcător de minuni și mare plăcut a lui Dumnezeu. A convertit foarte multe persoane la creștinism și a ridicat numeroase lăcaşuri de cult în locul templelor păgâne, pentru că Dumnezeu l-a învrednicit cu darul facerii de minuni încă din timpul vieții pământeşti.

Sfântul Tihon a trecut la cele veșnice în anul 424.

În Biserica romano-catolică pe data de 16 iun- Sf. Benone, episcopul; Sf. Iudita, văduva.

Mai-marilor Voievozi ai oștilor cerești, rugamu-vă pe voi, noi, nevrednicii, ca prin rugăciunile voastre să ne acoperiți pe noi, cu acoperământul aripilor măririi voastre celei netrupești, păzindu-ne pe noi cei ce cădem cu deadinsul și strigăm: izbăviți-ne din nevoi, ca niște mai-mari peste puterile celor de sus. Amin!