-

Sfântul Prooroc Elisei

Pe data de 14 iunie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Prooroc Elisei. Acesta a fost agricultor. A fost chemat de Ilie, din porunca dumnezeiască, la misiunea de proroc. Ilie i-a descoperit lui Elisei revelația dumnezeiască și a cerut cu lacrimi de la Dumnezeu, ca îndoit să-i dea acestuia harul prezent în el.

Sfântul Elisei și-a părăsit casa și familia și a urmat lui Ilie. L-a urmat pe Ilie până la înălțarea acestuia la cer, când i-a preluat cojocul, aruncat de Sfântul Ilie din carul de foc, dar și darul profetic.

Dumnezeu a făcut multe minuni prin intermediul prorocului Elisei: a despărțit apele Iordanului precum odinioară Moise despărțise apele Mării Roșii, a făcut dulci apele amare de la Ierihon, a umplut cu apă tranșeele de apărare excavate în războiul cu Moabitenii, a înmulțit untdelemnul din vasele văduvei cea sărace, a hrănit o sută de oameni cu douăzeci de pâini mici, l-a vindecat pe Neeman, oști.

Sfântul a prorocit multe care aveau să se întâmple.

A murit în jurul anului 839 i.d.H.

A fost înmormântat în Samaria, la Sevastopoli.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea:
- Sfintei Cuvioase Iulita;
- Sfântului Cuvios Nifon;
- Sfântului Sfințitului Mucenic Chiril, episcopul Gortinei - Cipru.

- dezlegare la pește

În Biserica romno-catolica pe data de 14 iun - Sf. Valeriu și Rufin, Profetul Elizeu.

Apostolilor, mucenicilor, proorocilor și ierarhilor, care bine ați săvârșit lupta și credința ați păzit, intraznire având către Mantuitrul, pe Acela, ca pe un bun, rugați-L pentru noi, să mântuiască, rugamu-vă, sufletele noastre. Amin!