-

Sfânta Muceniță Achilina; Sfântul Trifilie, episcopul Lefcosiei din Cipru - harți

Pe data de 13 iunie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintei Mucenițe Achilina. Aceasta s-a născut în Palestinadin din cetate Biblos, din părinți dreptcrestini.

Până la vârsta de șapte ani cunoastea toate tainele credinței creștine, la vârstă de 15 ani, a început să le învețe pe fetele de aceeași vârstă credința în Hristos

Dumnezeul nostru și le îndemna să nu se închine idolilor. În vremea împăratului Dioclețian prigonitorul de creștini (284-305), sfânta a pătimit mult pentru credința în Hristos: i s-a înfipt o vergea încinsă în foc prin urechi și prin creier, pentru că nu se închina idolilor.

Moare din cauza acestor chinuri, iar trupul său este aruncat în groapa de gunoaie din afara cetății, spre a fi mâncat de animale.
Noaptea, un înger al Domnului a ridicat-o din moarte. În ziua următoare, la porunca guvernatorului Ulosian, călăii i-au tăiat capul Sfintei Achilina.

Tot astăzi, facem pomenirea:

- Sfintei Cuvioase Maici Ana și a fiului ei Ioan;
- Sfântului Antipatru, episcopul Vostrilor;
- Sfântului Evloghie, patriarhul Antiohiei;
- Sfinților zece mii de mucenici;
- Sfântului Mucenic Diodor din Emesa;
- Sfântului Cuvios Iacov.

În Biserica romano-catolică pe data de 13 iun - Sf. Anton de Padova.

Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvîntează moștenirea Ta. Biruința binecredinciosilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu Crucea Ta păzește pe poporul Tău. Amin!