-

Sfântul Apostol Bartolomeu și Barnaba, Sfântul Luca arhiepiscopul Crimeei - harți

Pe data de 11 iunie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Apostol Bartolomeu (Vartolomeu). Acesta a fost unul dintre cei doisprezece ucenici ai lui Hristos.

Împreună cu Sfântul Apostol Filip și Mariami, sora acestuia, au fost prezenți în cetățile din Siria și Asia de Sus, vestind învățătura lui Hristos Dumnezeul nostru.
Sfântul Filip a fost martirizat de către conducătorul cetății, în cetatea Ierapole din Frigia.

Mariami a ajuns în Licaonia, iar Sfântul Vartolomeu în Arabia, Persia și apoi în India, unde a întemeiat mai multe biserici. A ajuns și în Armenia.

Dar din porunca fratelui împăratului, Astiagis, a fost prins și i s-a tăiat capul. Creștinii au luat trupul sfântului și l-au îngropat cu cinste într-un sicriu.

Pentru că la sfintele lui moaște se săvârșeau multe minuni, păgânii au luat sicriul și l-au aruncat în mare. Dar apa mării l-a purtat până în Insula Lipara, unde

Episcopul Agathon, după o descoperire făcută în vis, a mers și l-a întâmpinat la marginea mării, apoi l-a luat și l-a înmormântat cu cinste în biserică.

După un timp, sfintele sale moaște au ajuns la Benevento, iar de acolo, la Roma.

Sfântul Luca al Crimeei

Sfântul Luca al Crimeei este un sfânt secolului nostru, s-a născut în familia lui Felix pe 27 aprilie 1877.

Fiind mai întâi medic al trupului-chirurg, iar mai apoi medic și al sufletelor, arhiepiscop.

Întreaga lui viață se poate rezuma în câteva din cuvintele sale: "Am iubit pătimirea, fiindcă minunat curățește sufletul".
Numit adesea drept doctor "fără-de-arginți", Sfântul Luca al Crimeei a fost un ierarh mărturisitor ce a pătimit mult pentru dragostea și credința lui în Hristos în temnițele comuniste.

Născut într-o familie princiară, sfântul a fost un bun chirurg și profesor universitar.

În plină teroare bolșevică, un chirurg de excepție refuză să opereze fără icoana Maicii Domnului pe peretele sălii.

Episcopul chirurg Luca Voino-Iasenetki, mărturisitor al credinței în Hristos și titan al științei a trecut la Domnul pe când se află în scaunul de Arhiepiscop al Simferopolului, pe 11 iunie 1961.

În Biserica romano-catolică pe data de 11 iun - Sf. Barnaba, Sf. Ioan de Facundo, Fer. Iolanda.

Nou sfânt al Mângâietorului te-a arătat pe tine, Luca, harul, în vremuri de necazuri şi prigoană, că bolile ca un doctor le-ai tămăduit şi sufletele ca un păstor le-ai călăuzit, Părinte cinstite, pildă călugărilor şi mirenilor, roagă-te să se mântuiască sufletele noastre. Amin!