-

Sfântul Mucenic Alexandru și Antonina; Sfântul Sfințit Mucenic Timotei, episcopul Prusei

Pe data de 10 iunie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Mucenic Timotei. Acesta a trăit în timpul împăratului Iulian Apostatul (361-363).

A primit de la Dumnezeu, pentru suferința sa darul facerii de minuni: a ucis un balaur care îi omora pe călătorii de pe un drum ce ducea la Prusa, aruncându-i balaurului în gură un acoperământ ce servea la acoperea Euharistia din Sfântul Altar. A înviat pe un împărat cu numele Areta. A întors de la moarte o împărăteasă care slujea idolilor. În urma acestei minuni, împărăteasa a devenit creștină.

Sfântul Mucenic a fost aruncat în temniță din porunca împăratului Iulian. Chiar și în temniță fiind, credincioșii veneau la el ca să asculte învățătura sa.

Împăratul auzind că Sfântul Timotei face minuni și propovăduiește pe Hristos, chiar și în temnița, a poruncit să i se taie capul.

Sfântul Timotei a trecut la cele veșnice în anul 362.

Tot în această zi, facem pomenirea:
- Sfântului Cuvios Canid;
- Sfântului Cuvios Teofan;
- Sfântului Cuvios Apolo;
- Sfântului Alexie episcopul Bitinieu.

În Biserica romano-catolică pe data de 10 iun. - Sf. Diana, Fre. Ioan Dominic.

Mai-marilor Voievozi ai oștilor cerest, rugamu-vă pe voi, noi, nevretnicii, ca să ne acoperiți pe noi, prin rugăciunile voastre, cu acoperământul aripilor slavei voastre celei netrupești. Izbavidu-ne din nevoi ca cei ce sunteți mai-mari peste puterile celor de sus. Amin!