-

Sfântul Teodot

Pe data de 07 iunie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Teodot. Acesta a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. A fost episcop al Bisericii din cetatea Ancira Galatei.

Acesta îi adăpostea pe creștinii prigoniți. Teodot îi ajuta în taină cu toate cele necesare pe creștinii care scăpaseră de persecuții. Adună trupurile creștinilor omorâți și le îngropă.

În acea vreme, șapte fecioare au fost torturate pentru credința lor în Hristos, iar în cele din urmă înecate într-un lac. Una dintre ele, Sfânta Tecusa, i-a apărut în vis lui Teodot și i-a cerut să scoată trupurile lor din lac și să le îngroape.

În urma acestui vis, Teodot a ieșit împreună cu un credincios să împlinească dorința muceniței. Conduși de un înger al Domnului, el a reușit să afle trupurile fecioarelor și să le îngroape.

Dar acest însoțitor l-a trădat pe Teodot judecătorului. După ce a fost supus la mai multe chinuri, a primit mucenicia prin tăierea capului.

Tot astăzi, facem pomenirea :

- Sfintei Mucenițe Zenaida, făcătoarea de minuni
- Sfântului Mucenic Licarion;
- Sfinților Mucenici Tarasie și Ioan;
- Sfântului Cuvios Ștefan

În Biserica romano-catolică pe data de 07 iun - Sf. Robert.

Mucenicul Tău, Doamne Teodot, întru nevoința sa, cunună nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Amin!