-

Sfântul Sfinţit Mucenic Dorotei episcopul Tirului şi Cuvioasa Eufrosina, Cneaghina din Polotsk

Pe data de 05 iunie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Dorotei. Acesta a trăit în timpul domniei împăratului Liciniu. A fost o persoană care a avut parte de o educație aleasă în tinerețe. De-a lungul vieții sale, învățătura sa a fost pusă în slujba Bisericii.

A scris foarte multe cărți, cea mai cunoscută scriere a lui este Syntagma greco-latină. Sfântul Dorotei a fost episcopul Bisericii din cetatea Tir până în vremea împăratului Iulian Apostatul, când, din cauza refuzului de a jerfi idolilor, este ucis.

Sfântă Eufrosina

A fost fiica Cneazului Vseslav din Polotsk. Când părinţii ei au voit sa o logodească, ea a fugit la o mănăstire şi s-a tuns în îngerescul chip.

Un înger al Domnului i s-a înfaţişat de trei ori şi i-a descoperit locul în care trebuia sa întemeieze o noua mănăstire pentru fecioare.

Sfânta a atras-o chiar şi pe sora ei Eudochia la viaţa călugărească, împreună cu multe alte fecioare de neam bun, din rândurile aristocraţiei.

Verisoara ei, Zvenislava, nascută Prinţesa Borisov, şi-a adus toate bogăţiile ei, şi a zis: „Toate cele lumeşti le lepăd, iar această zestre ce s-a pregătit pentru cununia mea o aduc şi o dăruiesc Bisericii Mântuitorului. Iar eu, pe mine însămi, Lui mă logodesc întru cununie duhovnicească şi capul mi-l pun în jugul Său blând, şi asupra mea iau sarcina Lui uşoară."

Eufrosina a tuns-o pe această monahie şi i-a dat numele de Eupraxia.

Ajungând la vârsta înaintată, Eufrosina a dorit să moară la Ierusalim, şi L-a rugat pe Dumnezeu cu dinadinsul pentru aceasta.

Dumnezeu a ascultat ruga ei şi cu adevărat, când a mers la Ierusalim, ea a murit acolo.

A fost înmormântată în Mănăstirea Sfântului Teodosie în douazeci şi trei de zile ale lunii mai din anul 1173.

În anul 1910, sfintele sale Moaşte au fost transferate la Polotsk, în Mănăstirea Mântuitorul şi Sfânta Eufrosina.

Sfânta este considerată protectoarea întregii Bielorusii.

Mulţumim cuvioaselor maici din Mănăstirea Polotsk, Rusia, pentru informaţii.

În Biserica romano-catolică pe data de 05 iun – Sf. Bonifaciu.

Troparul Cuvioasei Eufrosina Cneaghina din Polotsk:
Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Eufrosina, duhul tău. Amin!