-

Sfinţii Mucenici Zotic, Atal, Camasis şi Filip de la Niculiţel

Pe data de 04 iunie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculiţel. Aceștia fac parte din grupul de 36 de mucenici care au pătimit pe pământul țării noastre, în vechiul Noviodunum, Isaccea de astăzi, în perioada 319-324, când domnea împăratul Liciniu.

Potrivit altor cercetători, Sfinții de la Niculitel au pătimit fie în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), fie în jurul anilor 370-372. Trupurile Sfinților Mucenici au fost depuse într-o criptă din Niculitel, peste această criptă s-a zidit în timp o biserică din piatră.

Din cauza războaielor, biserică a fost distrusă, iar cripta a fost acoperită de moloz. În vara anului 1971, cu ocazia unor surpări de teren s-a descoperit cripta martirilor.
În interiorul criptei s-a găsit un sicriu cu osemintele a patru bărbați, deasupra sicriului, pe pereți, s-au descoperit două inscripții grecești.

Prima a fost tradusă prin: "Martirii lui Hristos" iar a două "Martirii Zoticos, Atalos, Camasis, Filipos".

Pe 17 ianuarie 1973, arhiepiscopul Dunării de Jos, Antim Nica, a dat binecuvântare ca aceste moaște să fie duse la Mănăstirea Cocoș, spre a fi venerate de credincioși.

Moaștele celor patru sfinți mucenici sunt prezente și astăzi în biserica mănăstirii Cocosu, din jud. Tulcea.

În Biserica romano-catolică pe 04 iun - TRUPUL ŞI SÂNGELE DOMNULUI; Sf. Francisc Caracciolo pr.

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Ca având tăria Ta, pe chinuitori au surpat; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Amin!