-

Sfântul Cuvios Mihail Mărturisitorul

Pe data de 23 mai, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Cuvios Mihail Mărturisitorul. Acesta a fost dăruit lui Dumnezeu din braţele mamei sale, şi curăţindu-se pe sine cu întregimea vieţii, s-a făcut preot lui Dumnezeu celui preaînalt, a trăit în secolul al IX-lea.

Datorită vieții curate şi feciorelnice pe care a dus-o din frageda copilărie, el a fost ales şi sfințit episcop al Sinadei de către Patriarhul Tarasie, în timpul domniei împăratului Leon Armeanul prigonitorul de creştini.

Sfântul nu s-a spaimantat de infricosatoarele amenintari ale inparatului, ci a strigat: "Eu mă închin şi cinstesc dumnezeiasca şi cinstita icoană a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, şi a sfintei Maicii Sale, iar dogma şi porunca ta o scuip şi nu o bag în seamă".

Dupa aceea, rusinandu-se tiranul şi aprinzandu-se de manie, l-a osandit in exil, iar sfantul pazind chipul lui Dumnezeu curat si ne intinat, a fost gonit din acel loc.

Asa savarsind alegerea cea bună şi împodobindu-se cu îndoite cununi, s-a adaugat catre arhierei ca un arhiereu, şi catre mucenici ca un mucenic.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Mucenic Salona Romanul;
- Sfantului Mucenic Seluc.

In Biserica romano-catolica pe data de 23 mai – Sf. Dezideriu.

Mantuieste, Doamne, poporul Tau si binecuvinteaza mostenirea Ta. Biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste, si cu crucea Ta pazeste pe poporul Tau. Amin!