-

Sfântul Mucenic Vasilisc

Pe data de 22 mai, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Mucenic Vasilisc. Acesta era din satul Humialon, din Eparhia Amasiei şi a fost nepotul Sfântului Mucenic Teodor Tiron. Sfantul a trait în vremea împăratului Maximian (286-305).

Dorind ca să săvârşească calea strădaniei şi rugându-se pentru aceasta lui Dumnezeu, a fost învrednicit arătării sale.

Ducandu-se să-şi întărească rudele în credința lui Hristos Dumnezeul nostru, a fost prins de slujitorii ce fuseseră trimişi de guvernatorul Agripa.

Aceştia legându-l şi încălţându-l cu încălţăminte de fier care aveau într-însele multe cuie ascuţite, I-au gonit tocmai spre drumul Comanelor. Sosind la satul Dacnon, înpreună cu soldații ce-l însoțeauau, au fost găzduiți la o femeie, pe nume Traiani. Legându-l pe sfântul de un paltin.

Acesta făcând rugăciune, a înverzit paltinul şi a înfrunzit, iar acolo unde sta sfântul a ieşit din pământ o fântână cu apă.
Văzând slujitorii şi femeia aceea, au crezut în Hristos şi au dezlegat pe sfântul din legături.

După ce au sosit la oraşul Comanelor, a fost dus sfântul înaintea guvernatorului şi refuzând să aducă jerfa templului închinat lui Apolo, Sfântul Vasilisc sa rugat la Dumnezeu.

Acesta a trimis foc din cer si astfel a fost distrus templul şi statuia idolului Apolo. Atunci guvernatorul mâniindu-se foarte tare a poruncit să i se taie capul şi să i se arunce trupul în râu.

Aşa a dobandit cununa muceniciei, sfântul Vasilisc.

In Biserica romano-catolica pe 22 mai – Sf. Rita din Cascia, Sf. Emil.

Mucenicul Tau, Doamne Vasilisc, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru, ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Amin!