-

Sfântul Talaleu

Pe data de 20 mai, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Talaleu. Acesta a trăit în vremea împăratului Numerian (283-284), din Liban. Tatăl lui se numea Veruchie, iar mama sa, Romilia.

Sfântul Talaleu ajunge medic, tămăduind bolnavii fără a cere nimic în schimb. Acesta a fost prins la Azarvon, care este al doilea ținut al Cilicilor, Sfântul Talaleu find adus înaintea guvernatorului Teodor.

În momentul în care Îl mărturisește pe Hristos, judecătorul poruncește celor doi torționari, Alexandru și Asteriu, să-i perforeze genunchii și să-l atârne de un copac.

Dumnezeu, prin purtarea Sa de grijă, i-a orbit pe torționari, iar aceștia în loc să-l mutileze pe sfânt, au găurit o scândură.
Torționarii au fost biciuiți, pentru că s-a crezut că au făcut acest lucru intenționat. În urma acestei minuni, cei doi au devenit creștini și au primit moartea prin tăierea capului.
Sfântul Talaleu a fost supus mai multor chinuri, iar în cele din urmă, a primit cununa muceniciei prin tăierea capului la Edesa în cetatea egeilor.
Moaștele Sfântului Talaleu sunt prezente în biserica Sfântul Agatonicu din Constantinopol.
Sfântul este invocat atât în rugăciunile de la Sfântul Maslu, cât și în cele de la sfințirea apei.

În Biserica romano-catolică pe data de 20 mai - Sf. Bernardin din Siena, Sf. Lidia ucenica Sf. Paul.

Mucenicul Tău, Doamne Talaleu, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Amin!