-

Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie

Pe data de 19 mai, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Patrichie. Acesta a viețuit în primul secol creștin, în cetatea Prusa din Asia. Ca episcop al acestei cetăți, a convertit multe persoane la credința în Hristos.

Fiind pârât înaintea eparhului Iulie, care căutând să-l facă să se închine la idoli, îi spunea că izvorârea apelor celor calde se înfierbântă prin purtarea de grijă a zeilor şi sunt vărsate pentru binele oamenilor.

Sfântul mucenic i-a răspuns că întru-adevărat pentru binele oamenilor izbucnesc apele cele fierbinţi, însă prin puterea Domnului nostru Iisus, Care a rânduit două locuri: "Unul plin de bunătăţi, în care se odihnesc drepţii, iar celălalt plin de întuneric şi de foc, unde vor fi osândiţi păcătoşii după învierea cea din morţi".

Sfântul Patrichie a fost aruncat de păgâni în ape fierbinți. Sfântul, a strigăt: "Doamne Iisuse Hristoase, ajută robului Tău".

Când l-au aruncat și a căzut în apă, picăturile care au sărit din acel izvor i-au opărit pe cei de față, în vreme ce el a ieșit nevătămat.

În urma acestei minuni, ighemonul Iulie a poruncit ostașilor să îl scoată pe Sfântul Patrichie din apă și să-i tăie capul cu toporul, asemeni și preoților Acachie, Menandru și Polien.

Tot astăzi, facem pomenirea:
- Cuviosului Memnon;
- Sfântului Dimitri - Mare Cneaz al Moscovei;
- Sfântului Mucenic Arolot;
- Sfintei Chiriachi;
- Sfintei Mucenițe Teotimi.

În Biserica romano-catolică pe 19 mai - Sf. Celestin al -V-lea.

Cu ale lor sfinte rugăƒciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin!