-

Sfântul Mucenic Petru, Dionisie şi Paulin; Sfântul Mucenic Teodot

Scris de

Pe data de 18 mai, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Mucenic Petru, Dionisie, Andrei, Pavel şi Hristina fecioara. Sfântul Petru era din oraşul ce se cheamă Lampsac.

Domnul cetăţii evridinilor, a silit pe sfântul Petru ca să jertfească Afroditei, nevrând acesta să se supună, ci mărturisind pe Hristos Dumnezeu, i-au zdrobit tot trupul cu legături, cu lemne şi cu roate. Pentru aceasta sfantul a luat, de la Dumnezeu cununa nevoinţei.

Iar Pavel şi Andrei se trăgeau cu neamul din Mesopotamia s-au dus la Atena cu Dacon.

Fiind prinşi acolo Dionisie şi Hristina, Pavel şi Andrei i-au luat pe acestia să-i păzească. Dar mai apoi ei au poftit pe sfânta Hristina, care era fecioară şi frumoasă.

Iar ea neînduplecându-se, în loc să o silească ei şi-au schimbat gândul datorită învăţăturilor sfinteişi au crezut în Hristos.

Pentru aceasta Pavel, Andrei şi Dionisie au fost ucişi şi îngropaţi de mulţimea pietrelor azvirlite asupra lor, iar sfânta Hristina aruncându-se peste ei, i s-a tăiat capul. Lund cu totii cununa muceniciei.

Sfâul Mucenic Teodot

A fost hangiu în timpul domniei împăratului Dioclețian.

Acesta îi adăpostea în han pe creștinii prigoniți, ajutându-i în taină cu toate cele necesare, pe cei care scăpaseră de persecuții.

În acea vreme, șapte fecioare au fost torturate pentru credința lor în Hristos, iar în cele din urmă înecate într-un lac.

Una dintre ele, Sfânta Tecusa, i-a apărut în vis lui Teodot și i-a cerut să scoată trupurile lor din lac și să le îngroape.

În urma acestui vis, Teodot a ieșit împreună cu un credincios să împlinească dorință muceniței.

Conduși de un înger al Domnului, el a reușit să afle trupurile fecioarelor și să le îngroape, dar acest însoțitor l-a trădat pe Teodot judecătorului.

După ce a fost supus la mai multe chinuri, a primit mucenicia prin tăierea capului.

În Biserica romano-catolică pe data de 18 mai - Duminica a V a A Paștelui.

Mucenicul Tău, Doamne Teodot, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Amin!