-

Sfântul Isidor

Pe data de 14 mai, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Isidor. Acesta s-a născut în Alexandria și a fost conducător în armata împăratului Deciu (249-251).

Lui Isidor i s-a cerut să renunțe la credința creștină și să jertfească idolilor. Refuză, motiv pentru care i se taie limba. În chip miraculos, chiar fără limbă, Isidor Îl mărturisea pe Hristos.

Acesta a fost condamnat la moarte în anul 251. A primit cununa muceniciei prin tăierea capului.

Tot în această zi, pomenirea Sf. Sfinţitului Mc. Terapont

Acest sfânt de unde a fost şi de unde se trăgea, şi din care părinţi s-a născut, sau în ce vreme a trăit, sau împotriva cui a ostăşit şi a biruit, nu se poate spune, deoarece pomenirile despre el s-au pierdut cu vremea.

Că a ales viaţa monahicească, îl arată icoanele lui care-l înfăţişează în acest fel de chip. Că a fost episcop al insulei Ciprului, că a dus lupta nevoinţei, se știe dintr-o povestire veche după tradiţie.

Cinstitele lui moaşte au fost aduse la Constantinopol, căci agarenii sfătuindu-se ca să năvălească asupra insulei Ciprului, însuşi sfântul prin descoperire a poruncit să fie mutat. Şi acum acolo unde se află, săvârşeşte pururea minuni celor ce aleargă la el cu credinţă.

În Biserica romano-catolică pe data de 14 mai - Sf. Apostol Matia.

Mântuiește Doamne poporul Tău, Și binecuvîntează moștenirea Ta, biruința binecredinciosilor creștini, asupra celui potrivnic dăruiește,
și cu crucea Ta păzește pe poporul Tău. Amin!