-

Sfântul Apostol Simon Zilotul

Pe data de 10 mai, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Apostol Simon Zilotul. Acesta nu este altul decât mirele de la Cana Galileii. La nunta acestuia, Iisus a făcut prima minune, la rugămințile Preacuratei Maicii Sale, prefacerea apei în vin. 

I s-a dat numele de "Canaanitul" și de "Zilotul" spre a-l deosebi de Sfântul Petru și de Sfântul Simeon "fratele Domnului", urmașul Sfântului Iacob la Episcopia Ierusalimului.

Sfântul Simon Zilotul, este numit și Natanael, este cel care și-a lăsat casa, părinții și mireasa pentru Mirele cel ceresc.  

Era de neam din Cana Galileei, cunoscut Domnului nostru Iisus Hristos și Preacuratei Maicii Sale, deoarece Cana nu este departe de Nazaret.  

Odată cu Pogorârea Duhului Sfânt, mirele cel din Cana a început a propovădui și el, alături de Apostoli, Evanghelia în toată lumea.  

Acesta a propovăduit în Mauritania, Africa și Britania, unde și-a dat și sufletul său, fiind răstignit și îngropat. 

O părticică din Moaștele Sfântului Simon Zilotul se află și la  București, în  Biserica Podeanu aflată pe strada Dornei.  

Moaștele Sfântului sunt acoperite de un baldachin construit după modelul celui aflat la Roma, într-una din catacombele unde se află moaștele Sfinților Chiril și Metodiu. 

Cele mai multe persoane vin aici să să ceară ajutorul în căsătorie. Sfântul Simon Zilotul este grabnic ajutător celor care vin cu această rugăminte.
 
În Biserica romano-catolică pe data de 10 mai - €“Fer. Ivan Merz.
 
Apostolilor, mucenicilor, proorocilor și ierarhilor, care bine ați săvârșit lupta și credința ați păzit, intraznire având către Mântuitorul, pe Acela, că pe un bun, rugați-L  pentru noi, să mântuiască sufletele noastre. Amin!