-

Arătarea semnului Crucii pe cer la Ierusalim

Pe data de 07 mai, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Arătării semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim. Acest eveniment s-a întâmplat în dimineața zilei de 7 mai 351, în timpul împăratului Constantiu, fiul Sfântului Constantin cel Mare.

Crucea luminoasă s-a întins de la Golgota și până la Muntele Măslinilor, pe o distanță de aprox. 9 km, strălucind mai tare decât soarele. Sfânta Cruce a rămas pe cer timp de 7 zile.

O mulțime de oameni au ieșit din casele lor și de la munca lor îndreptându-se spre biserici pentru a aduce slavă lui Dumnezeu.

Despre această minune, Patriarhul Chiril al Ierusalimului i-a scris o scrisoare împăratului Constantiu, îndemnându-l să părăsească erezia ariană ( această erezie, care nega divinitatea lui Hristos, era cauza a multe dispute teologice în cadrul imperiului ).

Potrivit istoricului Sozomen, această minune a dus la convertirea multor păgâni și iudei la creștinism. De asemenea, mulți arieni au părăsit erezia, întorcăndu-se la Biserica Ortodoxă.

Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Codrat, şi a celor împrennă cu dânsul.

Acesta a trăit în cetatea Nicomidiei în zilele lui Deciu şi Valerian. Pentru credinţa în Hristos fiind prins cu alţi mulţi elini, dupa multe chinuri si batai, i-au bagat in lanturi în temniţă.

Adusi la judecata in Niceea, acestia au fost din nou chinuit.

Atunci Satornin şi Rufin, care au trecut la credinţa în Hristos, au fost spânzuraţi, strujiţi, şi li s-au tăiat capetele.

Pe sfantul Codrat, judecătorul la Apolonida, amestecând sare cu oţet, îi turnau peste răni şi-l frecau cu ţesături de păr, arzându-l şi pe coaste cu fiare incinse. Deci trecând locul ce se numeşte Rundacul şi sosind la Ermupolis au purtat şi pe sfântul într-un car, pentru că nu putea să umble. Iar acolo, întinzându-l peste un grătar incins, i-au turnat deasupra untdelemn şi smoală, şi apoi i-au tăiat capul. Asa s-a săvârşit Sfantul Codrat.

În Biserica romano-catolică pe data de 07 mai - Sf. Roza Venerini, Ghizela regina, Antonie Pecerski pusnicul.

Mântuiește, Doamne poporul Tău și binecuvîntează moștenirea Ta. Biruința binecredinciosilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu Crucea Ta păzește pe poporul Tău. Amin!