-

Sfântul și dreptul Iov

Pe data de 06 mai, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului și dreptului Iov. Acesta a trăit în Avsitida, teritoriu între Arabia și Idumeea. Despre existența istorică a lui Iov ne certifică Iezechiel care îl amintește pe Iov drept unul dintre cei mai mari drepți ai Vechiului Testament, alături de Noe și Daniel.

Iov a ținut fără abatere toate căile dreptății, Iacob find un model de răbdare pentru cei credincioși. Acesta a fost un bărbat cinstit, drept și temător de Dumnezeu, find foarte bogat.

Când a împlinit 70 de ani, Dumnezeu a îngăduit să cadă asupra lui cumplite ispite aduse de diavol.

Într-o singură zi, Iov și-a pierdut toată averea, și în aceeași zi i-au murit toți fiii și fiicele.

După aceea el însuși a căzut în niște boli cumplite, trupul lui prefăcându-se tot într-o rană din cap până în picioare. Dar Iov nu a grăit nimic rău împotrivă lui Dumnezeu, ci a îndurat tot chinul cu răbdare până la sfârșit.

De amintit sunt și cuvintele lui: "Gol am ieșit din pântecele mamei mele și gol mă voi întoarce în pământ" sau "Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului binecuvântat!".

După toate cele îndurate, Dumnezeu i-a întors deplin sănătatea, i-a dat bogății mai mari decât avusese înainte, și i-a dăruit alți șapte fii și trei fiice, tot atâția copii câți îi muriseră.

Sfântul și dreptul Iov a trăit încă 170 după această mare încercare, ajungând până la vârstă de 248 de ani. În toți anii vieții lui pe pământ dreptul Iov a adus neîncetat slavă lui Dumnezeu.

Sfântul și Dreptul Iov este socotit de toată creștinătatea ca fiind pilda de răbdare în încercările îngăduite de Dumnezeu.

Informații culese după site-le crestinortodox.ro

În Biserica româno-catolică pe data de 06 mai - Sf. Dominic Savio, Benedicta, Petru Nolascus.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!