-

Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici

Pe data de 03 mai, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuviosului Irodion. Acesta s-a născut în 1821, în București și a primit la botez numele de Ioan.

La vârsta de 20 de ani, a intrat ca frate în Mănăstirea Cernica, unde primește haina monahală în anul 1846, sub numele de Irodion.
În 1850 starețul său, Calinic, este hirotonit episcop la Râmnicu Vâlcea, cu acest prilej, Sf. Calinic ia cu sine, alături de alți viețuitori și pe Irodion.

În anul 1854 îl numește stareț al schitului Lainici. Acesta a păstorit aici cu mici întreruperi, între anii 1854-1900. După moartea duhovnicului Sfântului Calinic, Irodion devine din ucenic, duhovnic al acestuia. Cuviosul Irodion a trecut la cele veșnice în anul 1900 pe data de 3 mai.

Sfinții Mucenici Timotei și Mavra

Aceștia au dobândit moarte martirică la anul 286, în vremea persecuțiilor din timpul împăratului Dioclețian. Sfinții erau căsătoriți de numai de câteva zile, când au fost prinși și duși înaintea guvernatorului cetății.

Acesta întrebându-l pe Timotei cine este, a răspuns că este creștin și că fusese citeț în biserică.

Atunci guvernatorul a încercat să-l intimideze, însă Timotei, l-a întrebat la rândul său pe guvernator, cum de nu vede mulțimea îngerilor din jurul său care îl întăresc.

Din acea clipă, acesta a poruncit ca Timotei să fie supus la numeroase chinuri. La pătimirile sfântului a fost de față și soția sa Mavra, care a mărturisit la rândul ei credința în Hristos Dumnezeul nostru.

După multe alte torturi, aceștia au fost răstigniți față în față. Au rămas astfel timp de zece zile, grăind unul către celalat și întărindu-se, iar apoi au trecut la cele veșnice.

În Biserica romano-catolică pe data de 03 mai - Sfinții Apostoli Filip și Iacob.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!