-

Sfânta Monica, mama Sfântului Augustin

Pe data de 04 mai, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintei Monica, mama Fericitului Augustin. Aceasta s-a născut în 322 în Tagaste, Africa de Nord, din parinti crestini.

Sfânta Monica a fost căsătorită cu un funcţionar păgân numit Patritius, aprins din fire. La început, soacra sa nu o plăcea, dar Monica s-a făcut plăcută prin firea ei blândă.

Sfânta a avut trei copii: Sf. Augustin, Navigius şi Perpetua. Dar faptul că soţul ei nu a lăsat-o să-i boteze i-a cauzat multă durere. Ea şi-a făcut probleme pentru Augustin, care trăia cu o tânără în Cartagina şi avea un fiu nelegitim cu aceasta.

Aflîndu-se în Cartagina, Augustin s-a lăsat prins în secta maniheiană. Mama sa era îngrozită şi a făcut tot posibilul să-l întoarcă pe drumul bun.

Sfânta Monica s-a dus la Roma cu Augustin când acesta a ţinut cursuri acolo în 383. Mai târziu, a avut o întâlnire la Milano unde l-a întâlnit pe Sfântul Ambrozie (prăznuit în 7 decembrie).

Episcopul Ambrozie a ajuns să o preţuiască foarte mult pe Sfânta Monica şi de multe ori l-a felicitat pe Augustin pentru că avea aşa o mamă.

Într-o zi, Augustin citea Noul Testament şi a ajuns la Romani 13, atunci s-a hotărât să lase în urmă "lucrurile celui rău" şi "să se întoarcă la Domnul Iisus Hristos".

A fost botezat în ajunul Paştilor în anul 387. După botezat Augustin şi mama lui au plănuit să meargă în Africa, s-au oprit să se odihnească în Ostia unde Sfânta Monica s-a dus la Domnul la vârsta de 56 de ani.

A fost îngropată în Ostia şi sfintele ei moaşte au fost transferate în cripta unei biserici în sec. al VI-lea. Nouă secole mai târziu, moaştele Sfintei Monica au fost duse la Roma.

În Occident, Sfânta Monica este considerată patroana soţiilor şi mamelor ale căror bărbaţi sau copii sunt rătăciţi.

În Biserica romano-catolică pe data de 04 mai – Duminica a-III-a A Paştelui.

Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin!