-

Aducerea moaștelor Sfântului Atanasie cel Mare

Sfântul Atanasie cel Mare este prăznuit de Biserica Ortodoxă atât la data de 18 ianuarie - când s-a născut, cât și pe 2 mai când se face pomenirea Aducerii moaștelor sale în Constantinopol.

Sfântul Atanasie a fost unul dintre cei mai de seamă episcopi ai Bisericii creștine din Alexandria în sec. al IV-lea. Sfântul Atanasie cel Mare s-a născut în Alexandria, în 295 sau 296 nu se știe cu exactitate data nașterii sale, de mic primind o educație teologică.

La 24 de ani a fost hirotonit diacon de către arhiepiscopul cetății, Alexandru, încredințându-i-se totodată și funcția de secretar al acestuia. În această calitate îl însoțește pe patriarh în anul 325, la Sinodul de la Niceea, unde joacă un rol decisiv în combaterea arianismului.

Este ales episcop al Alexandriei, odată cu moartea Sfântului Alexandru (8 iunie 328). Sfântul Atanasie a fost episcop până în 373, în tot acest timp a suferit cinci exiluri. Sfântul Atanasie cel Mare a murit la 2 mai 373, după 45 de ani de episcopat.

Sfântul Atanasie al III-lea al Constantinopolului (1580-1654)

Vreme de mai bine de un deceniu, el a locuit la Galaţi, la Mănăstirea „Sfântul Nicolae", realizând, atât în timpul vieţii, cât mai ales după mutarea sa la cele veşnice, o adevărată punte de legătură între popoarele şi Bisericile de sorginte greacă, slavonă şi română.

Sfantul Atanasie al-III-lea a fost mitropolit al Tesalonicului si patriarh ecumenic în doua randuri. Ca recunoaştere a rolului şi a locului său în istoria şi spiritualitatea românească, Sfântul Sinod a hotărât, la propunerea Eparhiei Dunării de Jos, ca Sfântul Atanasie să fie înscris, din anul 2008, şi în calendarul Bisericii Ortodoxe.

În Biserica romano-catolică pe data de 02 Mai - Sf. Atanasie, Sf. Antonim din Florența.

Păstor al cetăţii celei împărăteşti şi povăţuitor sfinţit al creştinilor de la Dunăre, Atanasie înţelepte, roaga, pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre. Amin!