-

Sfântul Proroc Ieremia

Pe data de 01 mai, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Proroc Ieremia. Acesta face parte dintre marii profeți ai Vechiului Testament. Sfântul Proroc Ieremia a trăit în jurul anului 600 î.d.Hr., când evreii au fost luați în robia babilonică către împăratul Nabucodonosor.

Irimia a fost supranumit profet al lacrimilor sau a plângerilor, deoarece a plâns pentru poporul iudeu care se depărtase de Dumnezeu.
Sfântul Proroc Ieremia a trăit sub patru regi din țara lui Iuda.

A început să prorocească de la vârstă de cincisprezece ani, în timpul împăratului Iosia, predicând pocăința.

În timpul regelui Ioachim, Ieremia a prorocit ca înmormântarea acestuia va fi ca îngroparea unui măgar, adică după ce va muri trupul lui va fi aruncat în afara zidurilor Ierusalimului, apoi târât pe pămînt, fără cinstea unei îngropări omenești.

Despre regele Iehonia, fiul lui Ioachim, regele din Iuda, Ieremia a prorocit că va fi luat rob în Babilon.

În timpul regelui Sedechia, Ieremia a profețit că babilonienii vor cuceri cetatea în anul al unsprezecelea al împăratului Sedechia, adică anul 586 î.Hr. Ieremia a profețit și anii adevărați ai robiei, 70 de ani.

Ieremia a ajuns apoi în Egipt unde a trăit vreme de patru ani. Egiptenilor Ieremia le-a prorocit căderea idolilor lor și sosirea Fecioarei împreună cu Pruncul în Egipt. Sfântul Proroc Ieremia a fost omorât cu pietre de către iudei.

În Biserica romano-catolică pe 01 Mai - Sf. Iosif Muncitorul și a Sf. Profet Ieremia.

Proorocilor, cuvioșilor și drepților, care bine ați săvârșit lupt și credința ați păzit, intrazneala având către Mântuitorul, pe Acela, ca un bun, rugați-L pentru noi, să mântuiască sufletele noastre. Amin!