-

Sfinții Nouă Mucenici din Cizic

Pe data de 29 aprilie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea celor Nouă Mucenici din Cizic. Aceștia au luat cununa muceniciei în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor din secolul al-III-lea.

Numele Sfinților Nouă Mucenici sunt: Teognid, Ruf, Antipatru, Teostih, Artema, Magn, Teodot, Tavmasie și Filimon. Aceștia, deși aveau origini diferite, s-au întâlnit în cetatea Cizic, unde au propovăduit credința creștină.

Fiind prinși și obligați să se lepede de credința în Hristos Dumnezeul Nostru, Sfinții Nouă Mucenici au fost apoi supuși la numeroase chinuri, și într-un final, omorâți prin tăierea capului.

Pe locul în care acești mucenici au primit martiriul, a fost ridicată o biserică, în vremea domniei împăratului Constantin cel Mare, unde au fost așezate sfintele lor moaște.

Tradiția a consemnat numeroase minuni petrecute la racla cu moaștele a sfinților.

Sfantul Memnon mărturisitorul, făcătorul de minuni.

Acesta lepădându-se de lume pentru Dumnezeu şi petrecând cu dreptate s-a făcut conducător al monahilor. Fiind blând şi smerit, s-a făcut şi făcător de minuni. Prin rugaciunile sale a alungat lacustele de pe terenul manastirii, a facut sa izvorasca un izvor. Alta data, lovind furtuna pe nişte călători pe mare cu corabia, şi rugându-se sfântului să le fie în ajutor, s-a arătat între dânşii cârmuind corabia, i-a scos la mal.

Aşa strălucind mulţi ani, s-a dus către Domnul plin de merindea faptelor bune.

În Biserica romano-catolică pe 29 aprilie - SF. ECATERINA DIN SIENA fc. înv., patroană a Europei.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!