-

Sfântul Sfinţit Mucenic Simeon

Pe data de 27 aprilie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Sfinţit Mucenic Simeon. Acesta a fost văr de al II-lea după mamă cu Mântuitorul Iisus Hristos.

După uciderea Sfântului apostol Iacov în anul 62, Sfinţii Apostoli l-au ales episcop al Ierusalimului. Simeon a păstorit într-o vreme de grele încercări pentru creştinii din Palestina din pricina deselor răscoale ale iudeilor împotriva stăpânirii romane şi datorită dorinţei împăratului Nero (54-68) de a distruge Ierusalimul.

La venirea armatei romane, condusă de Vespasian, Episcopul Simeon a plecat împreună cu mai mulţi creştini din Ierusalim în oraşul Pella din Decapolis (Grecia), întorcându-se mai apoi în Ierusalimul rămas în ruină.

Sfântul episcop a suferit multe chinuri în timpul vieţii sale fiind suspus supliciilor în timpul persecuţiilor lui Vespasian (66 - 79), persecutileTitu si ale lui Dominiţian.

In timpul domniei lui Traian a suferit moarte martirică fiind răstignit în anul 107, la 120 de ani de viaţă şi 54 de ani de păstorire ca episcop.

Sfântul Apostol Aristarh, Marcu şi Zinon.

Aceşti sfinţi erau din cei şaptezeci, Aristarh este acela de care Pavel pomeneşte în Epistola către Romani, şi care a fost episcop al Apamiei din Siria. Sf. Ap. Marcu este acela pe care şi Ioan obişnuia a-l numi, de care pomeneşte Luca în Faptele Apostolilor şi care a fost pus episcop de apostoli în Vivlopole.

Sfântul Apostol Zinon a fost făcut întâi episcop de apostolul Petru, în Diospole.
Aceştia multe rele pătimiri pentru zidirea din nou a bisericilor, făcându-se lucrători de minuni şi de vindecări, s-au mutat la Domnul.

În Biserica romano-catolică pe 27 aprilie – Sf. Zita.

Sfinților Apostoli, rugați pe milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de păcate sufletelor noastre. Amin!