-

Sfinții Ierarhi Mărturisitori

Pe data de 24 aprilie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfinților Ierarhi Mărturisitori. Aceștia sunt cinstiți atât pentru faptul că au apărat învățătura ortodoxă, în fața influențelor calvine, cât și pentru că au întărit unitatea românilor în jurul dreptei credințe.

Sfântul Ierarh Ilie Iorest a fost mitropolitul Ardealului între anii 1640 și 1643. Acesta s-a născut în Țara Ardealului, în jurul anului 1600. În copilărie a intrat în obștea Mănăstirii Putna din Moldova. Dumnezeu a ales să fie mitropolit al Ardealului.

A fost hirotonit întru arhiereu la Târgoviște. De aici s-a întors fiind inslatat în scaunul mitropolitan din Alba Iulia. Principele de atunci Gheorghe Rakoczi i-a impus îndatorirea de a difuza un catehism calvin printre români.

Pentru că refuzat acest lucru, mitropolitul a fost trimis în închisoare, unde a stat vreme de nouă luni. După eliberare a plecat la Mănăstirea Putna, unde a și trecut la Domnul.

Sfântul Ierarh Sava Brancovici s-a născut în Transilvania. La Târgoviște a fost călugărit sub numele de Sava. A fost ales mitropolit al Transilvaniei în anul 1656, păstorind vreme de douzecisipatru de ani însă, tot într-o perioadă în care la conducere se aflau principii calvini.

În 1680, mitropolitul Sava Brancovici a fost arestat și trimis în temniță. Când a trecut la cele veșnice, nu se știe.

Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș a fost hirotonit de către mitropolitul Dosoftei al Moldovei pe când acesta era exilat, în Polonia. Sfântul Iosif Mărturisitorul s-a împotrivit încercărilor de atragere a românilor la Biserica Romano-Catolică, fapt pentru care a fost aruncat în închisoare. Nu se știe cu exactitate perioada cât a stat închis. A murit în jurul anului 1711.

În Biserica romano-catolică pe date de 24 aprilie - Sf. Fidel din Sigmaringen, Sf. Maria a lui Cleofa şi Salomea; Sf. Egbert.

Mărturisitori ai Ortodoxiei și buni arhipăstori ai Bisericii lui Hristos. Preafericiți Ierarhi purtători de biruință, rugați-vă lui Hristos Dumnezeul nostru să mântuiască sufletele noastre. Amin!