-

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Pe data de 23 aprilie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Mucenic Gheorghe. S-a născut în Capadocia, într-o familie creștină, a trăit în timpul împăratului Dioclețian.

De tânăr rămâne fără tatăl său, care a murit mărturisind credința creștină. Împreună cu mama sa, se mută în Palestina și rmeaza cariera militară, ajungând comandant în armata împăratului Dioclețian.

În anul 303, când împăratul a început persecuțiile împotriva creștinilor, Sfântul a mărturisit chiar înaintea lui credința în Hristos.

După ce a fost supus la numeroase chinuri, a fost condamnat la moarte prin decapitare în anul 303, în ziua de 23 aprilie.

Tot atunci, au primit moarte muceniceasca Glicherie, Valeriu, Donat, Terin și Alexandra, soția împăratului Dioclețian, care trecuseră la credința creștină. Pentru rugăciunile Sfântului Gheorghe, Dumnezeu a înviat un mort și după moarte, sfântul s-a arătat făcător de minuni fiind grabnic ajutător celor ce îl cheamă în rugăciuni.

Dragostea pentru Sfântul Mucenic Gheorghe se vede și astăzi în numărul mare de biserici și mânăstiri care îi sunt închinate. Anul acest, picând în Săptămâna Mare din Postul Paștilor, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este zi aliturgică. Liturghia se va săvârși în a treia zi de Paști.

Tot astăzi, facem pomenirea:

- Sfântului Mucenic Valerie;

- Sfinților Mucenici, Anatolie și Protoleon;

- Sfântului Mucenic Atanasie;

În Biserica romano-catolică pe data de 23 aprilie - Sf. Gheorghe; Adalbert, ep.

Ca un apărător al celor robiți și celor săraci ocrotitor, celor bolnavi doctor, împăraților ajutător, Purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre. Amin !