-

Sfintele Muceniţe Agapi, Irina si Hionia

Pe data de 16 aprilie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintelor Muceniţe Agapi, Irina si Hionia. Aceste mucenițe au fost surori și au locuit în apropierea cetății Aquileia, în vremea lui Dioclețian. Acestaa poruncit uciderea părintelui Hrisogon.

Dumnezeu a descoperit în vis lui Zoii, un preot în vârstă, locul în care se află trupul neînsuflețit al lui Hrisogon. Bătrânul a luat trupul părintelui și l-a înmormântat după rânduială.

După o lună, Sfântul Hrisogon i se arată în vis lui Zoii, descoperindu-i că peste nouă zile cele trei surori înpreună cu el, vor primi moarte. După nouă zile, bătrânul Zoii a trecut la Domnul, iar cele trei surori au fost aduse înaintea împăratului Dioclețian. Fecioarele au refuzat să se închine idolilor mărturisind credința în Hristos, fapt pentru care au fost închise.

După ce le-a torturat, le-au trimis la moarte pe cele două surori mai mari, arzându-le de vii, iar pe Irina a ținut-o vie, cu gândul să o necinstească.
Însă îngerul Domnului a păzit-o pe fecioară, neingaduind soldaților să se apropie de ea, ducând-o pe Irina pe un deal.

După o zi neputând ajunge la ea, pe acel deal, au ucis-o cu arcul.

Mucenițe Agapi, Irina și Hionia au primit moarte martirică la anul 304.

Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana (prăznuită pe 22 decembrie ), care fusese și ea înștiințată în vis în urmă cu nouă zile cu privire la moartea fecioarelor, a adunat trupurile acestora și le-a îngropat cu cinste.

În Biserica romano-catolică pe data de 16 aprilie - Sf. Bernadeta Soubirous, fc.; Benedict Iosif Labre.

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Pentru rugăciunile lor mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Amin!