-

Sfinţii Apostoli Aristarh, Pud şi Trofim

Pe data de 15 aprilie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfinților Aristarh, Pud și Trofim. Aceștia făceau parte din cei Șaptezeci de Apostoli aleși de Mântuitorul.

Sfântul Apostol Aristarh a fost episcop al Apameei din Siria.

Apostolul Pavel îl amintește în Epistola către Coloseni precum și în cea către Filimon: „Vă îmbrățișează Aristarh, cel întemnițat împreună cu mine".

Sfântul Apostol Pud era din Roma. Sfântul Apostol Pavel îl pomenește o dată în Epistola către Timotei. Casa lui Pud a fost locul unde se adunau cei mai de frunte apostoli, iar mai târziu ea a devenit un locaș de închinare, numită Biserica Păstorilor.

Sfântul Apostol Trofim, potrivit Faptelor Apostolilor, era originar din Asia. Acesta l-a însoțit pe Apostol în călătoriile lui.

Sfinții Aristarh, Pud și Trofim au murit prin decapitare, împreună cu Sfântul Apostol Pavel, în timpul persecuției lui Nero.

Sfantul Mucenic Crescent din Mira Lichiei

Era de neam stralucit, acesta vazand că păgânătatea se semeţeşte şi intrând în mijlocul lor, şi îndemna să părăseasră deşertăciunea şi să se întoarcă spre Dumnezeul.

Find prins Sfantul Crescent şi nevrând sa dea nici de forma cinstire idolilor, cum era sfatuit, acesta a fost supus la chinuri în timpul cărora şi-a dat sufletul în mâna lui Dumnezeu.

Tot în această zi, pomenirea sfintelor mucenite Vasilisa şi Anastasia.

Aceste sfinte erau din cetatea Romai, ucenite fiind ale sfinților apostoli Petru și Pavel. După sfârșitul cărora, adunând noaptea sfintele lor moaște, le vor îngropa. Sfintele mucenițe au fost pârâte împăratului Neron, care le-a supus la multe chinuri. Acestea au murit decapitare.

În Biserica romano-catolică pe data de 15 aprilie - Sf. Damian de Veuster, pr.

Sfinților Apostoli, rugați pe milostivul Dumnezeu că să dea iertare de păcate sufletelor noastre. Amin!