-

Ziua a doua a Sfintelor Paști, Sf. Sfințit Artemon, Sf. Mc. Elefterie Persul

Pe data de 13 aprilie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Mucenic Artemon. Acesta a trait in vremea domniei imparatului Diocletian fiind preot in cetatea Leodiceea. Artemon a slujit Biserica lui Hristos Dumnezeul nostru ca citet timp de 16 ani, ca diacon timp de 28 de ani, iar ca preot 33 de ani.

Atunci cand s-a pornit persecutia impotriva crestinilor, Artemon era inaintat in varsta, fiind prins a fost dus la templul lui Esculap, pentru a jertfi idolului.
Vrajitorii ce se aflau in templu au eliberat multi serpi veninosi pentru a-l ucide pe Artemon. Insa acesta s-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci si a suflat asupra serpilor, omorandu-i pe toti.

Vazand aceasta minune, Vitalis, mai marele vrajitorilor a ingenucheat inaintea lui Artemon si a strigat: ,,Mare este Dumnezeul Crestinilor!"

Sfantul l-a botezat apoi pe acesta, impreuna cu mai multi pagani. Multi din cei botezati au fost hirotoniti diaconi si preoti iar Vitalis a devenit Episcopul Palestinei.

Cu toate acestea incercarile aveau sa continue pentru batranul Artemon. Judecatorul a pregatit o groapa cu pacura incinsa, in care planuia sa-l arunce pe robul lui Dumnezeu. Prin randuiala dumnezeiasca, insusi judecatorul a cazut in acea groapa.

Dupa aceste intamplari, Sfantul Artemon a trait liber inca o vreme. Continuand persecutiile impotriva crestinilor, Sfantul Artemon a fost prins si omorat prin decapitare, in anul 303.

Sursa:crestinortodox

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Mucenic Dimitrie Peloponisiu;
- Sfintilor muceniri Maxim, Cvintilian si Dada;
- Sfantului mucenic Elefterie Persul;
- Sfantului mucenic Teodosie;
- Sfantului mucenic Zoil.

In Biserica romano-catolica pe data de 13 apr. se face pomenirea: Sf. Martin I.

Hristos a înviat din morți, cu moartea pre moarte călcând, si celor din morminte, viață dăruindu-le!