-

Sfântul Mucenic Eupsihie

Pe data de 09 aprilie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Mucenic Eupsihie. Acesta s-a născut într-o familie de nobili creștini fiind crescut de mic în dragostea de Dumnezeu, în timpul domniei lui Iulian Apostatul.

Pe când întâistătător al Bisericii din Cezareea era Sfântul Vasile cel Mare, Eupsihie avea să se căsătorească cu o tânără nobilă, însă chiar în timpul cununiei, un cortegiu format din păgâni ce aduceau jertfe zeiței Fortuna, a trecut prin apropiere.

Eupsihie împreună cu alți creștini, care erau de față, au intrat templul către care se îndreptă cortegiul, unde au dărâmat statuile.

Împăratul Iulian Apostatutl auzind de acest eveniment a poruncit ca vinovații să fie decapitați, ca mulți creștini să fie recrutați în armată, și ca toți să plătească tributuri exorbitante față de împărăție.

De asemena, acesta a mai dispus reconstruirea imediată a templului pe cheltuiala tuturor creștinilor.

Eupsihie fiind prins de persecutori a fost mai întâi legat de un copac și torturat cu sălbăticie, iar mai târziu decapitat.

Sfântul Mucenic Eupsihie a trecut la Domnul în anul 362.

Tot în această zi, facem pomenirea:

- Peacuviosului Vadim Arhimandritul și a celor șapte ucenici ai lui

- Sfinților mucenici din Persida

În Biserica romano-catolică, pe data de 08 aprilie - Fer. Ubald, călug.

Mucenicul Tău, Doamne, Eupsihie, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru, ca având puterea Ta pe chinuitori a învins. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.