-

Sfântul Mucenic Ipatie, episcopul Gangrei

Pe data de 31 martie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Ipatie. Acesta s-a născut în Cilicia și a fost episcop în Gangra. A participat la primul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325. În timp ce se întorcea de la Constantinopol, a fost prins și bătut de ereticii.

O femeie din grupul acestora l-a lovit pe sfânt cu o piatră în cap și în urma acestei lovituri, Sfântul Ipatie a trecut la cele veșnice.

Femeia a înebunit în clipa în care a văzut moartea acestuia. Mai târziu, a fost dusă la mormântul sfântului unde va primi vindecarea. După tămăduire, această femeie își va petrece toată viața în lacrimi și rugăciune.

Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Acachie Mărturisitorul.

Acesta a trăit pe vremea împăratului Deciu şi propovăduind credinţa creştină, a fost prins şi adus înaintea ipatului Marcian. Şi întrebat fiind cu privire la cele ce propovăduia, el a istorisit toată rânduiala întrupării Fiului lui Dumnezeu şi a vădit înşelăciunea închinătorilor la idolii elineşti. Pentru aceasta a fost dus la chinuri şi apoi a fost aruncat în închisoare. După cercetarea pe care o făcuse sfântului, a fost eliberat din închisoare. Dupa aceea Acachie mergea dintr-un loc într-altul, purtând în trupul său rănile lui Hristos. Iar după ce a învăţat pe mulţi credinţa în Hristos şi a strălucit prin minuni şi învăţături, s-a odihnit în pace.

În Biserica romano-catolică pe data de 31 martie - Sf. Veniamin, diaconul.

Părtaș obiceiurilor și următor scăunelelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate. Sfințite mucenice Ipatie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre. Amin!