-

Sfântul Cuvios Ioan Scărarul

Pe data de 30 martie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Ioan Scărarul. Acesta a viețuit între anii 578-649. A intrat în cinul monahal la vârsta de 16 ani. Sfântul a avut ca povățuitor pe Cuviosul Macarie, timp de 19 ani.

După moartea părintelui său duhovnicesc, Sfântul Ioan Scărarul s-a retras într-o peșteră, unde a dus o viață aspră vreme de 40 de ani. Vreme îndelungată egumen al mănăstirii din Muntele Sinai.

Sfântul Ioan este autorul lucrării "Scara", carte care ne descrie viața duhovnicească sub forma unei scări cu 30 de trepte care ne duce spre Dumnezeu. A fost tradusă în limba română de părintele Dumitru Stăniloae și se află cuprinsă în volumul al IX-lea al Filocaliei.

Sfântul Ioan Scărarul mai este cunoscut sub numele de Ioan Sinaitul, datorită faptului că a fost egumen la Mănăstirea Sinai. Numele de "Scărarul" sau Climacus, vine de la principala sa operă, intitulată Scara Paradisului.

De știut :
În toate cele șase sâmbete ale Postului Mare, ortodocșii fac pomenire pentru cei morți. Această pomenire începe cu sâmbăta lui Teodor, numită și sâmbăta colivelor, și se încheie în sâmbăta lui Lazăr.

În Biserica romano-catolică pe data de 30 martie - Duminica a-IV-a din post.

Locuitor pustiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Ioan. Pentru aceasta roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre. Amin!