-

Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou

Pe data de 28 martie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuviosului Ilarion. Acesta a fost starețul mănăstirii Pelechit din Helespont, în Asia. Acesta a strălucit ca un soare printre oameni, vindecându-i de boli și curățindu-i de duhurile cele necurate.

A luat mai apoi mucenicia în timpul lui Leon Armeanul (813-820) care pornise din nou prigonirile contra apărătorilor sfintelor icoane. Împreună cu alți patruzeci de monahi Cuviosul Ilarion a fost alungat în surghiun la Efes, și acolo a pierit în temniță.

Tot în această zi, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Ştefan Mărturisitorul, făcătorul de minuni.

Acesta era egumenul Mănăstirii Triglia a pătimit în timpul împăratului Leo Armeanul (813-820).

Sfântul şi-a dedicat viaţa lui Dumnezeu încă de când era copil şi a fost tuns călugăr la vârstă fragedă, devenind, mai târziu, conducătorul mănăstirii Triglia de lângă Constantinopol.

Când prigoana împotriva sfintelor icoanelor a reînceput, sfântul a fost chemat la interogatoriu, încercând să-l forţeze să semneze un act prin care ar renunţa la cinstirea sfintelor icoane. Sf. Ştefan nu trădeze Ortodoxia, acuzându-l pe împărat cu curaj. Sfântul a fost supus unor torturi inimaginabile după care l-au închis în închisoare în anul 815. Slăbit şi bolnav, Sfântul Ştefan a murit după scurt timp în închisoare.

În Biserica romano-catolică pe data de 28 martie - Fer. Renata.

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare. Sfinte Ilarion, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre. Amin!