-

Sfânta Muceniță Matroana

Pe data de 27 martie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintei Mucenițe Matrona. Aceasta a fost o copilă săracă și orfană, roabă în casa unei evreice din Tesalonic.

Aceasta neîncetat își bătea joc de credința Matronei, și tot timpul căuta toate mijloacele pentru a o face să se lepede de Hristos și să meargă împreună cu ea la sinagogă.

Plină de furie Pautilla, a încuiat-o pe într-un loc întunecos pentru a nu mai merge la biserică, a legat-o de mâini și a lăsat-o fără mâncare. Însă, Matroana șezând în genunchi la rugăciune și slăvind pe Dumnezeu, legăturile au căzut de la mâinile ei. După aceasta Matrona a mai fost încuiată și înfometată încă de două ori. A murit din cauza lipsei de hrană. Trupul sfintei a fost aruncat de Pautilla într-o prăpastie.

Creștinii au luat trupul muceniței și l-au îngropat cu cinste. Episcopul cetății aflând că la mormântul muceniței Matrona se fac mari minuni, a ridicat o biserică deasupra lui.

Pautilla a trecut la cele venice căzând de pe zidurile de unde a fost aruncat trupul Sfintei Mucenițe Matroana.

Sfântul mucenic Filit, cu soţia lui şi cu cei patru fii ai lor
Au trăit pe vremea împăratului Adrian. Acestia se închinau în fiecare zi lui Dumnezeu. Fericitul Filet a fost adus înaintea împăratului. Acesta ne putand sa se împotrivească înţelepciunii mucenicului, l-a dat pe mâna unuia dintre slujitorii apropiaţi, care legându-l de un stâlp l-au bătut cu săbiile.

După aceasta a dat poruncă să fie aruncat în închisoare. În timp ce era dus la închisoare s-a alăturat lui şi soţia Lidia inpreuna cu cei trei fii ai luiÎn noaptea care a urmat. în timp ce ei cântau în închisoare, un înger li s-a arătat lor şi i-a îmbărbătat. Dimineaţa, mucenicii fiind aduşi înaintea împăratului, îndată au fost aruncaţi în nişte vase mari în care fierbea în clocot untdelemn amestecat cu răşină.

Dar vasele s-au răcit cu totul. Atunci, cel de-al patrulea fiu al lui Filet, care avea demnitatea de duce şi care se găsea până atunci în preajma împăratului, văzând minunea aceasta, a intrat şi el într-unul din vasele cu untdelemn încins, zicând: "Doamne, Dumnezeu creştinilor, ajută-mi!" Împăratul văzând acestea, a plecat de la Roma şi s-a dus la Iliric, plin de ameninţare şi de mânie. A dat poruncă să se ardă timp de şapte zile vasele cele cu untdelemn, după care să fie vârâţi din nou în ele. Sfinţii au rămas nevătămaţi.

După trecere de câtva vreme, pe care au petrecut-o în rugăciune, s-au săvârşit din viaţă.

În Biserica romano-catolică pe data de 27 martie - Sf. Rupert.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!