-

Sfântul Sfinţit Mucenic Vasile

Pe data de 22 martie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Vasile. Acesta a trăit pe vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363) şi a lui Saturnin, guvernatorul Ancirei.

Sfântul Vasile fost preot al Bisericii din acest loc, sub episcopatul lui Marcel. Deși episcopul Marcel era un anti-arian care a căzut în erezia opusă, preotul Vasile a rămas un ortodox înflăcărat care a mărturisit dreapta credință în vremea împăratului Constanțiu al II-lea (337-361).

Când Iulian Apostatul a luat împărăția și a încercat să reinstaureze păgânismul, preotul Vasile a predicat cu și mai multă ardoare adevărata credință.
Sfântul Vasile a mustrat public necredința împăratului și relele lui fapte împotriva creștinilor, motiv pentru care sfântul a și fost aruncat în închisoare.

Când împăratul a căutat să-l câștige de partea sa pe sfânt, spre a nu-l omorâ și a tulbura poporul împotriva lui, Sfântul Vasile i-a răspuns, zicând: „Eu în Hristos al meu cred, pe Care tu îl lepezi pe când El ți-a încredințat ție împărăția aceasta pământească; de aceea va fi luată ea de la tine, foarte curând." Și alte asemenea profeții, descoperite de Dumnezeu sfântului.

Împăratul Iulian s-a umplut de mânie mare auzind acestea. Drept urmare, el a poruncit ca trupul sfântului să fie jupuit de viu în fâșii de piele. După alte câteva zile, împăratul a venit iar la el, să vadă dacă nu a renunțat la credința sa.

Văzându-l pe împărat, sfântul a luat o fâșie de piele și, aruncând-o la picioarele lui, zise: Apucă și mănâncă, împărate, căci dulce îți este ție acest fel de hrană, iar mie Hristos îmi este Viața!

Rușinat, împăratul a plecat din Ancira, iar chinuitorii și-au continuat porunca până ce sfântul și-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu, în anul 363.

În Biserica romano-catolică pe data de 22 martie - Sf. Lia, văduva.

Mucenicul Tău, Doamne Vasile, întru nevoință sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru.Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Amin!