-

Sfântul Nichifor, patriarhul Constantinopolului

Pe data de 13 martie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea aducerii moaștelor Sfântului Nichifor, patriarhul Constantinopolului, care se săvârșise din lume surghiunit pe Insula Proconis.

Sfântul Nichifor a fost izgnonit de împăratul Leon Armeanul (813-820) în insula Proconis, pentru că a sprijinit cinstirea sfintelor icoane.

În secolul al IX-lea, împărații Teodora și Mihail, au restabilit cultul sfintelor icoane, l-au alungat pe patriarhul Ioan și l-au ales ca patriarh pe Metodie.

Acesta mânat fiind de râvnă dumnezeiască, a grăit către cinstita împărăteasă şi către Mihail: „Nu este drept ca cinstitele şi sfintele moaşte ale cucernicului şi preacuviosului între patriarhi Nichifor, care a fost surghiunit pentru credinţa cea nepătată a Bisericii şi a scaunului patriarhal şi care şi-a săvârşit viaţa în surghiun, să nu fie aduse în Constantinopol". Impărăteasa şi Mihail gândind la fel cu el, au trimis de îndată ca să fie aduse în cetate moaştele sfântului Nichifor.
Moaștele sale au fost așezate mai întâi în Biserica Sfintei Sofia, iar a două zi, în Biserica „Sfinţii Apostoli". Sfântul Nichifor este cinstit de Biserica Ortodoxă și pe 2 iunie.

Tot astăzi, facem pomenirea:
- Sfântului Aviv din Ermupolis
- Sfintei Mucenițe Cristina din Persia
- Sfântului Sfințitului Mucenic Publiu, episcopul Atenei

În Biserica romano-catolică pe data de 13 martie - Sf. Sabin.

Sfinților Apostoli, rugaţi-l pe milostivul Dumnezeu că să dea iertare de păcate sufletelor noastre. Amin!