-

Sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului

Pe data de 11 martie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Sofronie. Acesta a alcătuit Rânduiala Sfințirii Apei celei Mari, rânduială care, iată, se ține până și-n ziua de azi.

Îmbinând isteţimea din naştere cu râvna deosebită la învăţătură, a ajuns stăpân pe toate cunoştinţele pe care le putea cineva dobândi în vremea aceea.

Preamarele luminător al Bisericii era de fel din ţara Feniciei, s-a născut în cetatea Damascului (Siria de astazi) în jurul anului 550, şi se trăgea din părinţi deopotrivă de evlavioşi. Tatăl lui se chema Plinthas, iar mama lui Mira.

În anul 570, călătorind prin Palestina pentru a se închina la Locurile Sfinte, intră în Mănăstirea Sfântului Teodosie cel Mare, situată în apropierea Ierusalimului, ca ucenic al monahului Ioan Moshu. Împreună cu învățătorul sau, va ajunge pe la toate mănăstirile și nevoitorii din Egipt. Cei doi sfinți devin apărători ai credinței ortodoxe împotriva unei noi erezii ce începuse a tulbura viața Bisericii: monotelismul. Aceștia erau ce susțineau; că în Hristos există o singură lucrare.

Sfântul Sofronie îmbolnăvindu-se de o boală de ochi, a fost vindecat de Sfinții Chir și Ioan. În anul 634, Sfântul Sofronie este ales în demnitatea de patriarh al Ierusalimului. Scrisoarea de întronizare sau sinodală, concentrează învățătura sa hristologica. După ce prezintă învățătura despre Sfânta Treime și întrupare, el abordează principiul fundamental al hristologiei: în Hristos se află un ipostas sau persoană și două naturi sau firi. El nu vorbește despre două voințe, însă, întrucât vorbește despre două lucrări, acest lucru este implicit.

Acesta a fost de față la aducerea din exilul persan a Cinstitei Cruci, pe care Hristos Dumnezeu a fost răstignit.

Sfântul Sofronie a lăsat Bisericii multe scrieri vrednice de cuvânt şi de pomenire, în care învaţă pe credincioşi trăirea cea dreaptă şi vieţuirea după voia lui Dumnezeu. Printre aceste scrieri sunt Limonariul (împreună cu Ioan Moshu), viaţa sfântului Ioan cel Milostiv şi Viaţa sfintei Maria Egipteanca,tot el a alcatuit Randuiala Sfintirii Apei celei Mari. Astfel trăind viaţă bună şi bineplăcută lui Dumnezeu, învăţând şi pe alţii şi slujind ca o adevărată gură a lui Hristos, s-a mutat în pace la Dumnezeu.

În Biserica romano-catolică pe 11 martie - Sf. Constantin.

Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, miluiește și ne păzește pre noi. Amin!